Laat je vaccineren als je op vakantie gaat 

Wanneer je op vakantie gaat buiten de Europese Unie dan wil je een leuke tijd tegemoet gaan. Dat is ook zeker mogelijk alleen komen er in landen buiten de Europese Unie waarvan voornamelijk ontwikkelingslanden, vervelende en levensgevaarlijke virussen voor die jaarlijks honderdduizenden mensen het leven kost. Een mogelijke besmetting kan er dus voor zorgen dat je vakantie in een ramp eindigt en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom wordt het aangeraden om je te laten vaccineren tegen verschillende virussen. Door jezelf te vaccineren bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de personen om je heen. Hierbij kan je denken aan je gezin, maar ook aan andere reizigers in het vliegtuig of vakantieresort. 

 

Waar moet ik me tegen laten vaccineren?

Het is belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent om jezelf te vaccineren, maar dat het wel wordt aangeraden door het RIVM. Je kan dus (meestal) niet bij de douane geweigerd worden omdat je niet gevaccineerd bent. Dit is alleen mogelijk bij een zeer grote epidemie zoals tijdens Covid-19. Je laten vaccineren tegen verschillende virussen is en blijft vrijwillig. Als je wilt weten welke vaccinaties aangeraden worden dan kan je dit achterhalen door de website van het RIVM of van de GGD te bekijken. Hier vind je dan ook meer informatie over hoe je bepaalde virussen kan voorkomen. Vaak krijg je bij het maken van een afspraak ook een flyer mee waar al deze informatie in vermeld staat. 

 

Waar kan ik met laten vaccineren?

Als je een DTP vaccinatie of een vaccinatie gele koorts wilt omdat het aangeraden wordt door de GGD of het RIVM, dan is het belangrijk om voorzien te zijn van de juiste informatie. Het is bijvoorbeeld handig om te weten waar je je het beste kan laten vaccineren. In Nederland heb je twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid die je hebt, is je laten vaccineren door de GGD. Dit is kosteloos en hiervoor kan je een afspraak maken bij de GGD. De tweede mogelijkheid die je hebt, is je laten vaccineren door een commerciële partij. Hier hoef je niet altijd een afspraak voor te maken, maar je moet wel betalen. Gelukkig worden in veel gevallen de kosten van de vaccinatie vergoed door de verzekeringsmaatschappij. Als je wilt weten of jouw verzekeringsmaatschappij deze kosten dekt dan is het belangrijk om contact op te nemen met je zorgverzekeringsmaatschappij. Dit om te voorkomen dat je voor onvoorziene kosten komt te staan.

About

No Comments

Leave a Comment