Fairtrade en alles wat je er over moet weten

Het bewust zijn van eerlijke handel word tegenwoordig steeds groter. Denk bijvoorbeeld aan tony chocolony. Deze chocolade is een fairtrade chocolade. En in deze blog ga ik het meer hebben over fairtrade.

Fair trade betekend eerlijke handel. Ook bekent als het Max Havelaar keurmerk. Het doel is om producten op de markt te brengen, waarvoor een eerlijke prijs wordt betaald aan de mensen die het maken in de landen van herkomst, en ook dat de mensen die de producten maken goed kunnen leven. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Waar bij er aan gedacht word voor milieuvriendelijke producten. Door een goedgekeurde fair trade product te kopen, werk je mee aan de vooruitgang van mensen die het een stuk minder goed hebben dan wij.

Wat doet fairtrade?

De Fair trade organisatie zorgt op verschillende manieren voor eerlijke handel. Behalve chocolade kun je ook denken aan je poloshirts die misschien zijn geproduceerd met fairtrade.

Ze betalen bijvoorbeeld de producenten hogere prijzen dan dat de andere bedrijven doen. Ze vertellen de producten hoe ze hun producten kunnen verbeteren, waardoor ze aantrekkelijker worden voor de rijkere landen. Dit doen ze omdat de kwaliteit van de producten vaak lang niet kan tippen aan de kwaliteit van producten die gewoon uit de rijkere landen komen. Er worden contracten gesloten met de producten voor een lange tijd zodat de producenten er zeker van zijn dat ze niet opeen een klant minder zullen hebben, maar een contract hebben waardoor de klant (in dit geval fair-trade) niet zomaar weg kan lopen als het niet bevalt. Er word gedacht aan de milieu regels in de derde wereld landen. Veel bedrijven laten een troep achter zodra ze de producten in handen hebben, en denken hierbij verder niet aan het milieu in het desbetreffende land. Dit houdt in dat ze het milieu gewoon vervuilen. Fair-trade houdt zich bezig met het milieu en ook met het transport van de producten naar het westen zorgt de organisatie dat dit uiterst duurzaam gaat. Ze streven ook naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen in derde wereld landen, dat zijn de arme landen.

Fairtrade producten

Fair trade verkoopt van allerlei soorten producten bijvoorbeeld: houtsnijwerk, sieraden, sjaals, tassen, boeddhabeelden, vazen, kaarsen, wijnen, sauzen en andere fairtrade etenswaren. Ook bestek, maar je kan het beter stokjes noemen: (laat zien) deze zijn niet Chinees maar ze komen uit Vietnam. In de supermarkt zijn Fair trade producten vaak duurder, dat is wel logisch want bij Fair trade word er veel meer aandacht aan besteed. Het Nederlandse aanbod aan fairtrade producten bestaat inmiddels uit 250 verschillende producten.

 

About

No Comments

Leave a Comment