Een huis kopen met een studieschuld, kan dat?

Eindelijk afgestudeerd en een leuke baan gevonden? Dan ben je misschien wel langzaam aan, aan het kijken voor een eigen plekje. Je bent je een beetje aan het oriënteren op gebied van hypotheken en misschien wel hypotheekrente aan het vergelijken. Opeens valt je op dat de geschatte hypotheek een stuk lager uitvalt dan je had gedacht. Hoe dit komt? Waarschijnlijk door je studieschuld. In dit blog vertellen we je daarom alles wat je moet weten over het afsluiten van een hypotheek met een studieschuld.

Een hypotheek afsluiten met een studieschuld

Je studieschuld is een lening en door deze lening kan je minder lenen. De lening wordt minder zwaar meegeteld dan andere leningen maar toch, een maximale hypotheek zul je niet kunnen afsluiten. Er zit echter nog wel verschil tussen het nieuwe leenstelsel en het oude leenstelsel. Doordat bij het oude leenstelsel een deel nog werd omgezet in een gift weegt deze lening iets hoger mee. Bij het nieuwe stelsel wordt er niet meer gewerkt en is het totale bedrag wat je hebt geleend bij duo dus een lening. Deze lening wordt nog minder zwaar meegenomen. Daarnaast is een lening van DUO niet BKR geregistreerd. Toch dien je, je lening wel op te geven wanneer je een hypotheek gaat afsluiten.

Je lening eerst aflossen

Kan je met de huidige berekende hypotheek geen huis kopen? Dan kan het raadzaam zijn om eerst je DUO lening af te lossen. Bij het bereken van de maximale hypotheek wordt er rekening gehouden met je totale studieschuld. Dus ook als je al een deel hebt afgelost zullen hypotheekverstrekkers nog steeds kijken naar het hele bedrag. Als je ervoor kiest om eerst je lening af te lossen zal je hypotheek daarna dus een stuk hoger uitvallen. Of dit lukt is uiteraard wel afhankelijk van de hoogte van je DUO lening. Omdat een DUO lening dus niet BKR geregistreerd staat kunnen banken deze informatie officieel niet opvragen. Sommige mensen kiezen er dan ook voor om deze informatie te verzwijgen. Dit is alles behalve aan te raden, zeker niet voor jezelf omdat je hierdoor in financiële problemen kan komen.

Samen een huis kopen

Wil je samen met iemand een huis kopen? Dan zal je maximale hypotheek uiteraard een stuk hoger uitvallen maar ook hier wordt er nog steeds rekening gehouden met je studieschuld. Toch houden sommige hypotheekverstrekkers wel rekening met de draaglasten en eigen geld. Je precieze maximale hypotheek laten berekenen? Bij Hypotheekrente.nl geven ze je graag vrijblijvend advies.

About

No Comments

Leave a Comment