De handigheid van een zeecontainer

Wanneer je op een haven bent, zie je er vast wel eentje: een zeecontainer. Er zitten vele voordelen aan het gebruiken van een zeecontainer. Er bestaan ook vele verschillende modellen, die net allemaal ergens anders goed voor zijn. Niet veel mensen zullen er echt over na denken, maar zeecontainers zijn zeker erg handig in gebruik. Maar wat is het precies?

Wat is een zeecontainer?

Een zeecontainer (ook wel simpelweg container genoemd) is een metalen kist. Het wordt gebruikt om losse goederen te transporteren. Omdat de afmetingen van de container gestandaardiseerd zijn, kan het vervoerd worden via de weg, het spoor of het water. De ingeladen goederen hoeven hiervoor niet steeds verplaatst te worden, maar kunnen gewoon in de container blijven zitten. Dit is al een groot voordeel, omdat het veel tijd en moeite bespaard. De vorm van de containers zorgen er ook voor dat deze opgestapeld kunnen worden. Er worden stackers (een stuk stuwadoorsgereedschap) gebruikt om ervoor te zorgen dat de containers niet zullen schuiven.

Een ander voordeel van de container is hoeveel geld deze kunnen besparen. De kosten van het vervoeren van stukgoederen zijn veel naar beneden gegaan. Een groot deel van de kosten bestond uit het verbruik van brandstof. Omdat de zeecontainers gemakkelijk per boot vervoerd kunnen worden, zijn deze kosten dus gedaald.

Er zit maar één echt nadeel aan het gebruik van zeecontainers. Dit is dat de containers niet ingeklapt kunnen worden en dus, vol of leeg, even groot zal zijn. De lege containers kosten ruimte en daardoor geld. Er wordt geëxperimenteerd met zeecontainers die wel ingeklapt kunnen worden (waardoor er dus meer op één voertuig passen), maar tot nu toe is hier nog niets uit gekomen.  

Soorten zeecontainers

Zoals gezegd zijn er toch een paar verschillende modellen van de zeecontainer. Deze modellen zijn allemaal net iets handiger bij bepaalde taken. Zo bestaan er koel-vries containers, die bederfbare goederen op de juiste temperatuur houden, zodat deze ook echt vervoerd kunnen worden. Voor erg zware goederen, is het gebruik van een platformcontainer meer aangeraden. Een platformcontainer heeft een extra versterkte bodem en zal bij een hoger gewicht beter presteren dan de type normale zeecontainer. Daarnaast bestaan er nog tankcontainers, open top containers en geïsoleerde containers. Tankcontainers zijn gebouwd om vloeistoffen en gassen onder druk te transporteren, zodat deze niet overal zullen lekken. Een open top container heeft, zoals de naam doet vernoemen, een open top. De container wordt afgedekt met een zeil, en werkt daardoor erg goed voor goederen die niet in een normale container zouden passen. Geïsoleerde containers hebben een externe koelmotor, waardoor deze vooral worden gebruikt om bloemen te vervoeren.

Dit zijn pas een paar modellen van alle verschillende modellen zeecontainers die er bestaan. Voor welk vervoer dan ook, er bestaat een type zeecontainer om deze klus een stuk makkelijker te maken.

About

No Comments

Leave a Comment