Serve in style

servies

Wanneer je uitgebreid gaat dineren of lunchen is het leuk dat de tafel mooi gedekt is. Het zorgt voor een feestelijke en gezellige uitstraling. Denk bijvoorbeeld eens aan kerst, je hele familie komt gezellig en je bent van plan om heerlijk voor hen te koken. Samen met je partner bereid je daarom een 4-gangen diner. Daarbij wil je de eettafel feestelijk dekken. De juiste ingrediënten voor een mooi gedekte tafel bestaan vooral uit passend servies, het juiste bestek en kristal schone glazen. Daarnaast nog leuke servetten op tafel en het diner kan beginnen.  Maar welk servies kies je en wat heb je allemaal nodig? In deze blog kom je alles te weten over verschillend servies, van welke materialen serviezen gemaakt kunnen worden en hoe je het beste je tafel kunt dekken.  

Diepe, platte, ronde of vierkante borden?

Borden zijn servies wat je vaak gebruikt, denk aan het bordje waar je ‘s ochtends of ‘s middags je boterham op legt of waar je in ‘s avonds je maaltijd op serveert. Maar welke borden kies je voor welke maaltijd? Voor welke vorm je kiest heeft natuurlijk te maken met je persoonlijke voorkeuren. Het meest gangbare voor een bord is een ronde vorm, maar er bestaan ook vierkante borden of borden die net wat een andere vorm hebben. Daarnaast zijn er voor elke maaltijd wel verschillende borden. Diepe borden zijn vooral geschikt voor gerechten met sauzen, denk aan een pasta of curry. Een diep bord is dan handig, zodat de saus niet van je bord afloopt. Als je een pizza eet is een groot plat bord handiger, anders past je pizza niet op je bord. Voor weer een andere gerecht kun je beter een kleiner bord kiezen, denk aan een tosti of aperitief, dan is een groot of diep bord niet nodig. 

Materialen voor je servies

Servies kan gemaakt worden van heel veel verschillende soorten materialen. Het meest voorkomende materialen zijn aardewerk of porselein. Porselein is een vrij specifieke vorm van keramiek. Porselein verkleurt niet snel en is erg geschikt voor in de oven of magnetron, omdat, bij het maken van porselein, het materiaal op hoge temperatuur gebakken wordt in de oven. Aardewerk is, in vergelijking met porselein, zachter en minder duurzaam, maar het is wel veel gemakkelijker en goedkoper om te maken. Aardewerk dient ook meestal te worden geglazuurd, vanwege de poreusheid van het materiaal. Het glazuur zorgt ervoor dat het servies waterdicht en hittebestendig wordt. Porselein en aardewerk zullen dan ook verschillen in prijs, omdat porselein meer kwaliteit met zich mee brengt en vaak een wat hogere prijs. 

Het diner kan bijna beginnen!

Nu je dat er verschillende borden zijn, kun je een keuze maken uit wat je op tafel zet. Begin je met een soepje? Dan kun je natuurlijk een kom of diep bord op een ander plat bord zetten. het platte bord gebruik je dan voor het hoofdgerecht. Begin je met een aperitief? Dan kun je een kleiner bordje in een groter bordje zetten. Afhankelijke van wat je gaat serveren kun je de keuze maken uit de borden. Het ziet er feestelijk uit wanneer de borden op elkaar zijn gezet met een servet ertussen. Daarnaast leg je voor elk gerecht bestek neer en werk je van buiten naar binnen, het buitenste bestek voor het eerste gerecht en het binnenste bestek voor het laatste gerecht. Meestal wordt het dessert nog niet gedekt, omdat je soms het dessert vaak nog niet op tafel staat. Dit kunt je later nog doen, zodat iedereen even rustig kan uitbuiken. Tot slot nog een paar mooie glazen op tafel voor de drank en het diner kan beginnen!

About

No Comments

Leave a Comment