Wanneer laten testen op hiv?

Soa’s zijn ziektes die onder een hoop mensen voorkomen. Je kunt een soa oplopen door seksuele interactie te hebben met iemand zonder condoom. Er zijn soa’s die vaker voorkomen dan andere. Zo heb je in sommige gebieden een relatief grote kans op hiv en in andere een stuk minder. Ook heeft de frequentie van de soa te maken met het gemak waarmee de soa wordt overgebracht. Als je niet snel kenmerken ziet van de soa die je hebt, kun je het makkelijker overbrengen dan als je wel kenmerken van een soa hebt. Sommige soa’s hebben nu eenmaal sneller klachten dan andere, maar hoe weet je nu wanneer jij je moet laten testen?

 

Een test om te kijken of je misschien hiv hebt

Het nemen van een hiv test is niet altijd even efficiënt. Ondanks dat je hiv hebt, hoeft het namelijk niet per se te zijn dat het resultaat van de test positief is.  Hiv is pas drie maanden na overdracht meetbaar in het bloed van een persoon. Dit heeft voornamelijk te maken met de tijd die je lichaam nodig heeft om antistoffen te maken voor de ziekte. Net zoals bij alle andere virussen is het lichaam bij het zien van een virus bezig met het ontwikkelen van een antivirus. Het probleem bij hiv is echter dat de antistoffen het virus niet kunnen uitschakelen. De aanwezigheid van de antistoffen kan je dus niet beschermen tegen het virus, maar wel aantonen dat je het virus hebt opgelopen. Als je klachten hebt nadat je hiv hebt opgelopen is het wel aan te raden om je zo snel mogelijk te laten testen.

 

Het testen op hiv na eenmalig onveilige seks

Wanneer je een keer onveilig seksueel contact hebt gehad kun je dan ook pas na drie maanden een hiv test nemen. Wanneer je het eerder doet dan dit zal het nemen van de test geen effect hebben. Er zijn een hoop mensen die ervoor kiezen om seksuele gemeenschap te hebben met andere mensen zonder gebruik te maken van een condoom. Om de hoeveelheid testen zo laag mogelijk te houden is het dan ook belangrijk dat je dit zo veel mogelijk vermijdt. Je kunt als je dit toch wel hebt gedaan al eerder contact opnemen met de locatie waar jij je wil laten testen. De kans op andere soa’s zal namelijk ook aanwezig zijn. In dit geval is het aan te raden om een volledige soa test te doen.

About

No Comments

Leave a Comment