Afval scheiden

Afval scheiden is iets wat steeds belangrijker wordt in de wereld. Door velen mensen wordt afval gewoon op straat gegooid en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zelfs als je al je kauwgompje op straat gooit heeft het weer jaren nodig om te verteren. Materialen die gescheiden kunnen worden zijn: Papier, Gft, Plastic, Glas, Textiel, Rest, Grof huishoudelijk afval en Elektrische apparaten. Er zijn verschillende manieren om het afval scheiden gemakkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan verschillende afvalbakken, een glas container, een papier bak en een GFT container.

Waarom afval scheiden?

Ons afval wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Hergebruiken is goedkoper dan nieuwe grondstoffen gebruiken. Van meer gescheiden afval kunnen dus ook meer nieuwe producten worden gemaakt, zonder dat er grondstoffen worden verspild. De kwaliteit gaat verloren wanneer we alles bij elkaar weggooien. De uitspraak ‘alles belandt op een grote hoop’ is niet waar. Het afval wat gescheiden wordt opgehaald blijft gescheiden tijdens het recycleproces. Goed afval scheiden is belangrijk voor het milieu én de portemonnee. Daarnaast beschikt Nederland niet over sorteermachines die ons afval na het inzamelen kunnen scheiden. Nascheiden is namelijk alleen een alternatief voor situaties waarin gescheiden inzamelen niet/slecht mogelijk is. De plastic zee is ook zorgwekkender geworden de afgelopen jaren. Al het plastic afval wat in zee belandt is enorm schadelijk voor de dieren. Deeltjes plastic komen bijvoorbeeld in de neusjes van schildpadden terecht. Dit is onmogelijk voor hun zelf om eruit te halen en daarom komt het vaak voor dat ze sterven als ze geen hulp krijgen.

Huishoudens

Het maakt een groot verschil als we allemaal meehelpen. Niet bedrijven, maar huishoudens blijken de grootste uitstoters van afval te zijn. Het niet-gerecyclede afval van de bouw, industrie en landbouw bij elkaar is namelijk minder dan het niet-gerecyclede afval in huis! Afval dat op straat belandt zorgt voor ergernis; het opruimen hiervan kost veel tijd en geld. Het is erg slecht voor het milieu, dier en mens. Met weinig moeite zorgen we samen voor een schoner milieu, herbruikbaar afval en meer geld in onze portemonnee. Dus gooi uw etensresten netjes in de groene kliko, breng regelmatig uw glazen potten naar de glasbak en lever uw lege flessen in bij de supermarkt. Tegenwoordig zijn er ook handige vuilnisbakken met vakjes om afval te scheiden. Een vakje voor rest afval, een vakje voor GFT afval en een vakje voor papier en karton. Super handig natuurlijk! Zo zie je maar dat het scheiden van afval helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

About

No Comments

Leave a Comment