Als ZZP’er aan de slag in de bouwsector

Ben je van plan om als ZZP’er aan de slag te gaan in de bouw? Daar komt natuurlijk best wel wat bij kijken. In deze blog lees je een aantal dingen die op weg kunnen helpen en waar je rekening mee zal moeten houden, wanneer je overweegt om zelfstandig aan de slag te gaan.  

De bouwsector

Het lijkt er op dat de bouwsector voorlopig zal blijven aantrekken door de grote vraag naar woningen en nieuwe gebouwen. In aanloop van de energietransitie zal er ook steeds meer beroep gedaan worden op bouwinnovatie. Dit geeft je als ZZP’er allerlei kansen en mogelijkheden, maar je wilt natuurlijk ook verzekerd blijven van werk in de toekomst. Het is daarom goed om regelmatig te kijken naar de prognoses voor de bouwsector. Bekende publicaties zijn bijvoorbeeld die van de Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en ook banken publiceren vaak sectorprognoses.

Alles voor de vakman

Je kunt ook ZZP’er natuurlijk grotendeels zelf bepalen welke bouwopdrachten je aanneemt en kan hier vele voordelen uithalen. Zo kun je tegenwoordig veel gemakkelijker en voordelig je materialen bestellen bij bouwgroothandels. Bouwmaat is bijvoorbeeld een groothandel met een ruim assortiment voordelige bouwmaterialen en heel veel soorten gereedschap. Wanneer je bepaalde materialen of gereedschap nodig hebt, waaronder elektrisch, dan kun je dit gemakkelijk en snel online bestellen.

Vaardigheden van de ZZP’er: Zelfstandigheid

Wanneer je als ZZP’er gaat werken is het goed om je ook te beseffen dat het niet alleen om kwalitatieve werkzaamheden gaat, maar ook wie je bent als persoon. Bij het zelfstandig werken komt heel wat verantwoordelijk kijken. Hoewel zelfstandig werken veel financiële voordelen kan hebben doordat je zelf uurtarieven bepaald en belastingvoordeel kunt krijgen, de financiële administratie zal ten alle tijden volledig op orde moeten zijn. Ook zal het vaak voorkomen dat je de tijd die je beschikbaar hebt flexibel in moet plannen en hierdoor eigenlijk altijd een wisselend ritme hebt. Dit moet wel bij je passen. 

Vaardigheden van de ZZP’er: Servicegericht

Bovendien vergt het heel wat servicegerichte skills. Je bent immers afhankelijk van een greep aan klanten en zal ook hier aan moeten werken. Je zal snel moeten reageren wanneer een potentiële klant contact opneemt met een vraag. Hierbij zal je eerder de wensen van je klanten tegemoet moeten komen indien nodig. Het betekent ook dat je zichtbaar zal moeten zijn voor je klanten. Denk bijvoorbeeld aan een overzichtelijk website met daarop alle informatie en gegevens die een klant maar nodig zou kunnen hebben. Dat is namelijk je visitekaartje als ZZP’er; jouw werk en hoe jij je presenteert aan klanten.

About

No Comments

Leave a Comment