Drie belangrijke kenmerken van hypersensitiviteit

Hypersensitieve mensen (ook wel HSP ‘er genoemd) zijn gevoeliger dan ‘normale’ mensen. Ze pikken veel meer signalen op, waaronder de energie en emoties van andere mensen, en dat kan erg vermoeiend zijn. Hierdoor raken ze sneller uitgeput raken en hebben ze meer rustmomenten nodig om weer op te laden. In dit blog bespreken we drie punten waaraan je een hypersensitief persoon kunt herkennen.

Uitgeput na sociaal contact

Waar een ‘normaal’ iemand helemaal opgeladen thuiskomt na een middagje kletsen met vrienden, zal een hypersensitief persoon compleet uitgeput zijn. Een hypersensitief persoon zal alles wat besproken is moeten laten bezinken. Maar dat niet alleen. Een HSP ‘er pikt niet alleen woorden op, maar ook de emoties en de energie die door een gesprekspartner wordt uitgestraald. Als het negatieve energieën en emoties zijn, kan een HSP ‘er hier heel erg moe van worden.

Vermijdt drukte

Een hypersensitief persoon vermijdt het liefst zoveel mogelijk drukke bijeenkomsten, zoals een winkelstraat op zaterdagmiddag of feestjes. Plekken waar veel mensen samen komen geven een hypersensitief persoon al snel te veel prikkels. Deze prikkels komen bij een hypersensitief persoon keihard binnen en moeten allemaal verwerkt worden. Een HSP ‘er zal daarom over het algemeen meer rustige plekken uitzoeken, of ervoor zorgen dat ze niet te lang in drukke ruimtes aanwezig zijn.

Een snel reagerend lichaam

Het lichaam van een hypersensitief persoon reageert heel sterk op impulsen die van buitenaf komen. Het maakt hierbij niet uit of het positieve of negatieve prikkels zijn. Wanneer iemand in de directe omgeving bijvoorbeeld gestrest of verdrietig is, kan een HSP ‘er hier letterlijk ziek van worden. Ze voelen dan vaak een knoop in hun maag of worden misselijk. Ook kunnen hypersensitieve mensen de gevoelens van anderen overnemen. Dit kost heel veel energie. Aan de andere kant kan een hypersensitief persoon zich ook helemaal opladen met positieve prikkels.

About

No Comments

Leave a Comment