De eigenschappen van een verwarmingspaneel

Verwarmingspaneel

Misschien heeft u wel eens een advertentie gezien voor infrarood verwarming. U vraagt zich dan misschien af wat infrarood verwarming precies is. Is het anders dan de gewone radiator? En zo ja, op welke manieren verschilt het dan van elkaar? Daarbij is er natuurlijk de vraag wat de voordelen van infrarood verwarming zijn ten opzichte van een “normale” verwarming. Ik kan alvast aan u verklappen dat er inderdaad een verschil is, en daar ga ik u hier meer over uitleggen.

Wat is infrarood?

De term infrarood kent men over het algemeen waarschijnlijk van een afstandsbediening of een telefoon. Ook een hittecamera klinkt waarschijnlijk wel bekend in combinatie met infrarood. In het geval van de afstandsbediening lijkt infrarood om een soort signaal te gaan, maar in het geval van de camera lijkt infrarood juist warmte te zijn. Dit is niet zo gek wanneer het duidelijk wordt wat infrarood precies is. Infrarood kunt u zien als een soort onzichtbaar licht dat in plaats van een kleur juist warmte uitstraalt. Met het blote oog kan men infrarood niet waarnemen, maar men kan het wel voelen in de vorm van warmte. Een infrarood camera is dus eigenlijk een sensor die infrarood in plaats van zichtbaar licht weergeeft.

Infrarood verwarming

Net zoals dat elektriciteit omgezet kan worden in licht, bijvoorbeeld door middel van een lamp, is het ook mogelijk om elektriciteit om te zetten in infrarood. Een verwarmingspaneel dat infrarood gebruikt is eigenlijk dus een machine om elektriciteit in warmte om te zetten in de meest efficiënte manier. Warmte is bijvoorbeeld bij een verwarming op gas voornamelijk een bijproduct, en niet het hoofdproduct. Hierdoor gaat er zonder infrarood verwarming dus meer energie verloren in andere vormen dan warmte. De infrarode straling verliest in principe geen warmte in de lucht, en heeft dus direct effect op oppervlaktes. Hierin zit ook het grootste verschil met andere soorten verwarming.

Convectie verwarming

Bijna alle andere vormen van verwarming maken gebruik van een ander principe van de natuurkunde. Het staat vast dat warme lucht opstijgt ten opzichte van koudere lucht. Dit komt omdat het gemiddelde gewicht per liter lucht lager is bij een hogere temperatuur. Een radiator geeft warmte af aan de lucht eromheen, en deze warme lucht beweegt daardoor omhoog. Koude lucht neemt de plaats in van de warme lucht, en begint op te warmen. Dit herhaalt zich totdat alle lucht in de kamer weer warm is. Dit wordt convectie genoemd, en heeft een groot nadeel ten opzichte van de straling van infrarood verwarming. Het duurt namelijk veel langer voordat een kamer volledig opgewarmd is. Als u liever direct resultaat hebt wanneer u de verwarming aanzet kunt u beter infrarood panelen kopen!

About

No Comments

Leave a Comment