Je eigen uitvaart regelen?

Misschien heb je er al eens over nagedacht. De kans is groot dat het idee wel eens door je hoofd is geschoten. Hoe zal het zijn als ik er niet meer ben? Wie regelt mijn uitvaart? Wil ik begraven worden of gecremeerd? Bij een overlijden komen een reeks vragen aan het licht. Er zijn mensen die alles al tot in de puntjes geregeld hebben zodat het voor hun naasten heel duidelijk is wat er allemaal moet gebeuren. Dat is natuurlijk heel fijn.
Als je dan de grote keuzes al hebt gemaakt kun je nadenken over de details en veel mensen zien daar dingen over het hoofd. Heb je namelijk al nagedacht over de urn die bij je past? Van urnen tot assieraden tot de lijkwade, dit en meer vragen kun je al beantwoorden voor je naasten om het ze zo makkelijk mogelijk te maken.

De accessoires voor na je dood.

Het blijft raar om over na te denken. Niet bepaald je eerste keus voor een dag invulling. Nadenken over de dood is echter niet per se iets duisters of sinisters. Het kan juist slim zijn om hier al een aantal dingen voor op papier te zetten. Het kan een hoop gedoe en vooral ruzies voorkomen.

Grote zaken kun je al uitgedacht hebben. De kans is groot dat je dit wel eens hebt uitgesproken naar je familie of vrienden. Hoe zit het met de zogezegde accessoires na je dood? Denk je aan een urn dan zie je misschien zo’n metalen pot op een schoorsteenmantel voor je. Dat kan. Het behoort tot een van de inmiddels vele mogelijkheden. Wist je dat je tegenwoordig ook urnen kan krijgen een hele decoratieve vormen en kleuren? Een eyecatcher voor het interieur.

Misschien wil je de keus wel geheel overlaten aan degene bij wie de urn straks komt te staan. Dat is een goede optie en het is wellicht raar om het daar samen over te hebben. Ook dit kun je alvast op papier zetten. Het uitschrijven van je wensen kan helpen. Zo hoeft een achtergebleven dierbare niet te twijfelen of de keuze die zij gemaakt hebben paste bij jou. Schrijf op dat ze vrij zijn om te kiezen wat ze willen.

Minder traditioneel.

Een urn is erg traditioneel en heel normaal geworden in ons dagelijkse leven, net zo normaal als het bezoeken van een graf. Dit past niet bij iedereen. Zoals sommigen het leven willen vieren door hun begrafenis om te toveren tot een waar feest, kan het ook zijn dat een urn iets is wat je niet wil voor je naasten. Laat de keuzes op je indalen en kies wat bij je past.
 

About

No Comments

Leave a Comment