Hoe kom je erachter wat je wilt studeren?

Als eerstejaars student weet ik hoe lastig het is om een studiekeuze te maken. In 4 havo of 5 vwo begin je hiermee, maar vaak weet je dan nog lang niet welke richting je op wilt. Je wordt vaak aan alle kanten gepusht om een keuze te maken. Door je ouders, je mentor en je decaan. Uiteindelijk moet je de keuze echter helemaal voor jezelf maken, want jij moet deze studie straks 3 jaar lang leuk vinden. Hoe kom je er nou achter wat de studie voor jou is? In deze blog vertel ik je mijn tips hiervoor.

Ga op zoek naar je interessegebied

In Nederland zijn er enorm veel studierichtingen. De VU in Amsterdam heeft alleen al 53 bacheloropleidingen in de aanbieding. Je kunt dus snel de kluts kwijt raken tussen alle mogelijkheden. Een goede manier om dit aan te pakken is om op zoek te gaan naar het vakgebied dat je interessant lijkt. Binnen dit vakgebied kun je vervolgens dan op zoek gaan naar een specifieke studie. Vind jij op school de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie leuk? Dan kan het vakgebied van life sciences iets voor jou zijn. Vind jij juist de vakken economie en M&O veel leuker? Dan kun je een studie zoeken in het vakgebied economie. Het is best lastig om uit te vinden wat je nou precies interessant vindt. Andere manieren om hierachter te komen zijn om met studenten te praten over hun studie of door een studiekeuzetest te doen.

Bezoek open dagen en loop een dagje mee

Als je een vakgebied hebt gevonden dat je interessant lijkt, kun je je verdiepen in de studies in dit gebied. Neem websites van verschillende universiteiten door en kijk of je iets interessants tegenkomt. Maak een lijstje van alle studies die je op het eerste oog wel aanspreken. Als je dit hebt gedaan, is het tijd om verder onderzoek te doen. Dit doe je onder andere door open dagen te bezoeken. Op een open dag kun je presentaties van meerdere studies bijwonen en praten met studenten over hun ervaringen. Dit geeft je een beter inzicht in wat elke studie. Zo kun je een aantal studies van je lijstje wegstrepen en er wellicht nog eentje toevoegen. Als je zo’n 2 tot 3 studies over hebt, kun je eens een meeloopdag doen. Je loopt dan een dagje mee met een eerstejaars student en volgt dan ook minstens 1 college. Hierna heb je hopelijk een goed idee van wat je wel en niet leuk vindt en kun je een weloverwogen studiekeuze maken. En wees niet te bang dat je een verkeerde keuze maakt, dat overkomt de beste! Je bent gelukkig nog jong genoeg om van studie te wisselen.

About

No Comments

Leave a Comment