Je hypotheek blijft een lastig onderwerp

Hypotheekrente vergelijken

Je (eerste) huis kopen is natuurlijk een fantastisch iets. Je hebt het huis van je dromen gevonden, binnen je budget en je kunt een hypotheek afsluiten. Maar dan. Hoe begin je? Waar moet je allemaal naar kijken? Hoe weet je dat jij bij de beste hypotheekaanbieder zit die er voor jou is? Afgaan op de ervaringen van buren en vrienden kan nuttig zijn, maar omdat jouw inkomsten en uitgaven altijd anders zijn dan die van anderen, is het verstandig om een berekening te (laten) maken die alleen over jou gaat. Jij moet immers iedere maand de hypotheek kunnen opbrengen.

Hypotheekrente vergelijken is belangrijk

Ook al is de hypotheekrente op dit moment historisch laag, het is toch belangrijk om goed de verschillen tussen de diverse aanbieders te vergelijken. Een paar procentpunten kan veel verschil maken in wat je maandelijks te besteden hebt. Hypotheekrente vergelijken is dus belangrijk. Maar hoe doe je dat? Voorheen ging je dan naar diverse banken en vroeg je per bank een offerte op. Tegenwoordig regel je dit gewoon online. Je hypotheekrente vergelijken is dan een koud kunstje. Heb je er toch hulp bij nodig? Dan kun je mailen of bellen en dan wordt een en ander haarfijn aan je uitgelegd.

Maar hoe weet ik nu of ik het slim aanpak?

We kunnen allemaal niet in de toekomst kijken, maar een hypotheekrente verwachting wordt wel ieder jaar gedaan. Zo kun je zien of de verwachting is dat rente die jij hebt afgesloten ongewijzigd zal blijven of juist zal gaan stijgen of dalen. Dit kan belangrijk zijn voor het moment van afsluiten van je hypotheek. Zo verwacht men nu voor dit jaar dat de hypotheekrente na de zomer iets zal gaan stijgen. Het is dus slim om nú te gaan kijken voor een huis en een goede hypotheek af te sluiten. Dit kan na de zomer zomaar veel meer gaan kosten per maand.

Waar kijk ik nog meer naar bij het afsluiten van een hypotheek?

Je begint altijd met je budget. Bepaal van te voren welk bedrag je per maand (goed) kunt betalen om je hypotheek en de daarbij behorende rente af te kunnen lossen. Ga met dit bedrag online of naar een hypotheekadviseur. Je kunt dan gemakkelijk uitrekenen voor welk bedrag je dan een hypotheek kunt krijgen. Let wel: dit is altijd onder voorbehoud van stijging of daling van je de hypotheekrente. Aan de hand van het totaalbedrag kun je gaan kijken naar huizen die binnen je budget vallen. Heb je je droomhuis gevonden? Dan laat je de hypotheek opnieuw berekenen. Heb je je droomhuis gevonden? Dan laat je de hypotheek opnieuw berekenen. Je kunt er vaak ook voor kiezen de (grote) verbouwing in laten meefinancieren. Dit kan alleen als de hypotheek niet hoger wordt dan 100% van de taxatiewaarde na verbouwing.

About

No Comments

Leave a Comment