Mijn zomers superfood: Yoghurt!
Mijn zomers superfood: yoghurt!
Voel je het al? Het zonnetje kijkt net iets vaker om de hoek en de dagen worde weer langer. Het tegenovergestelde van Ned Stark in Game of Thrones: de zomer komt er weer aan! Ik voel in de zomer altijd een extra behoefte om nieuwe dingen uit te proberen als het om eten gaat. Dit gaat me niet om afvallen. Elk lichaam is een bikinilichaam, maar ik vind het wel leuk om met koken en eten te blijven experimenteren. Een van de dingen die ik elke zomer weer herontdek, is yoghurt. Het probiotica-gevulde zuivel is zo divers, je kan er alles mee! Daarom vind je hieronder een paar van mijn favoriete receptjes om de zomer in de luiden.
Citroencake van opa
Dit eerste recept kreeg ik mee van mijn opa. Hij is gek op yoghurt. Hij eet het elke avond (meestal met siroop erin en soms gestoofde peertjes). De beste man zweert erbij dat het goed voor je is. Het zit boordevol probiotica en zuivel, dus het zou zeker zo kunnen zijn. Mijn opa’s beroemde citroencake, maar dan nu de yoghurt editie!
Benodigdheden
- ¼ kop zachte boter
- ¾ kop suiker
- 3 eieren
- 2 eetlepels koolzaadolie
- 2 eetlepels citroensap
- 2 theelepels citroenschil rasp
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 of ½ kopjes bloem
- ½ of 2 theelepels bakpoeder
- ¾ theelepel zout
- 1 kop yoghurt (vet vrij, vol probiotica)
- gesuikerde citroen stukjes (optioneel maar erg lekker!)
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smeer het bakblik voor een cake in met een beetje boter. Meng de boter en de suiker samen met de eieren in dezelfde kom. Voeg de koolzaadolie, het citroensap, de citroenschil rasp en de vanille eraan toe. Meng de rest van de ingrediënten in een andere kom (inclusief de yoghurt vol probiotica, yeah!). Meng alles door elkaar en plaats het beslag in het cakeblik. Bak in 60 minuten de cake goudbruin (of tot de tandenstoker die je erin steekt er weer schoon uit komt, truc van m’n opa!)
Fruitontbijt van oma
Dan nu door naar mijn oma. Zij is een iets minder grote zoetekauw dan mijn opa, maar weet nog steeds heerlijke dingen op tafel te zeggen (opnieuw met yoghurt vol met probiotica). Dit is mijn oma’s go-to ontbijtje. Wellicht wat voor jou!
Benodigdheden
- ¾ kop yoghurt OF vanille yoghurt
- 2/3 kop gesneden banaan
- 1 ei
- ¼ kop melk
- 1 theelepel kaneelpoeder
- ½ theelepel nootmuskaatpoeder
- 2 tortilla’s
- 2 theelepels boter
- 2/3 kop gesneden aardbeien
- 2/3 kop bosbessen
- ¼ kop granola
Meng de yoghurt en de stukjes banaan in een bakje. In een ander bakje meng het ei, de melk, de kaneel en de nootmuskaat. Dip allebei de kanten van de tortilla (dus de volledige tortilla) in het eimengsel. Bak de tortilla’s even kort in de oven tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen. Smeer ze dan in met het yoghurt-banaan mengsel. Leg de aardbeien, bosbessen en granola erop en rol ze dicht. Super voedzaam en erg lekker!
Ik hoop dat deze recepten jouw zomer nog beter zullen maken. Eet vooral veel yoghurt en denk nog eens aan de recepten van mijn opa en oma en alle liefde die ze hierin stoppen.
Bon Appetit!
No Comments