Nepshops vermijden: tips van de insider

Online shops

Het internet stroomt sinds een tijdje vol met Chinese webshops. Ze hebben een .nl domein en staan hoog in Google. Het zijn internetadressen waar ooit een echte website stond maar die zijn verlopen of vervallen en vervolgens opgekocht door oplichters. Je moet dus goed opletten dat je niet op zo’n website belandt en je geld kwijt raakt. In dit artikel vertellen we jou hoe je ze herkent en geven we tips om ze te vermijden.

Nepshops herkennen

Van de ongeveer 120.000 webwinkels in Nederland is ongeveer een kwart een nepshop. Je herkent ze als volgt:

  • Ze verkopen zogenaamd schoenen, kleding, tassen en zonnebrillen van bekende merken.
  • Ze hebben een internetadres dat niets te maken heeft met de spullen die ze aanbieden.
  • https of een groene balk bij het internetadres ontbreken.
  • Ze hebben een algemeen logo. De oplichters zetten de nepshops namelijk met duizenden tegelijk online.
  • Op de gehele collectie krijg je een enorme korting tot 60 a 70%.
  • Alles is op voorraad in alle maten.

Let ook op de taalfouten en kromme zinnen. Ze zijn het gevolg van een automatische vertaling met Google Translate. Zoals bijvoorbeeld letterlijk ‘Huis’ in plaats van ‘Home’  voor de link naar de homepagina. Daarnaast ontbreken contactgegevens op de website. Je zult geen telefoonnummer, mailadres of fysiek adres aantreffen. Bijna altijd moet je een account aanmaken en kun je alleen met creditcard betalen.

Betrouwbare webshops zijn over het algemeen voorzien van het Thuiswinkel Waarborg. Altijd verstandig om door te klikken op het Thuiswinkel Waarborg-logo dat op de website is te zien (vaak in de header of footer van de webshop). De link achter dat logo moet dan leiden naar de officiële Thuiswinkel Waarborg-certificaatpagina. Ook zijn betrouwbare webshops vaak voorzien van uitgebreide informatie met een FAQ en kun je vaak via een live chat op de webshop terecht met al je vragen over producten of over jouw bestellingen.

Chinese webshops vermijden

Tot slot een paar tips waarmee je Chinese webshops vermijdt. Zoek een artikel of merknaam niet in Google, maar via een bekende winkel of vergelijkingssites. Pas op met advertenties op je smartphone. Nepshops lokken je daar via Facebook of Instagram naar hun site. Bekijk je zo’n advertentie of webshop op een computerscherm dan zie je veel sneller dat hij nep is. Let op de groene balk of een slotje in de adresbalk. En maak screenshots van je bestelling. Als het misgaat kun je daarmee makkelijker je geld terugkrijgen van de creditcardmaatschappij.

About

No Comments

Leave a Comment