Optimaal leven

Er zijn veel boeken geschreven over hoe je je leven optimaal kan benutten. Iedereen lijkt hier een mening over te hebben. Zeker in het huidige tijdperk waar burn-outs en depressies geen nieuw nieuws zijn. Maar ik ben het niet altijd eens met wat deze mensen schrijven. Doe dit, laat dat; ze lijken precies te weten wat je wel en niet moet doen. Ik persoonlijk denk dat dat voor iedereen anders is. De ene wordt gelukkig van veel lezen, terwijl de ander hier juist een hekel aan heeft. Zou je dan toch moeten gaan lezen zodat je je kennis kunt verrijken? En beter wordt in literatuur in taal? Ik vind van niet. Ieder moet zijn leven zo inrichten zoals hij of zij wil. Want wat voor de ene persoon werkt, hoeft voor de ander niet dezelfde werking te hebben.

Doen wat je leuk vindt

Zoals ik al zei vind ik dat je moet doen wat je leuk vindt. Qua hobby’s, maar ook betreffende studie of werk. Als je een baan hebt waar je een hekel aan hebt, kan je dit gewoonweg niet je hele leven volhouden. Dan moet je jezelf elke dag met tegenzin naar je werk slepen en heb je binnen de kortste keren een burn-out. En dat wil toch niemand?! Het is dus belangrijk om je dromen te volgen. Ook is het belangrijk om qua hobby’s lekker te doen wat je wil. Probeer je niks van andere mensen aan te trekken. Want zolang jij het leuk vindt, zit het goed. Laatst heb ik bijvoorbeeld op een mooie dag samen met een vriend elektrische fietsen gehuurd, want wij houden van fietsen en natuur. En het was een van de leukste dagen van het afgelopen jaar!

Een realistisch beeld

Het enige belangrijke is dat je een realistisch beeld moet blijven hanteren. Als het je droom is om de koningin van Nederland wordt, gaat dit je namelijk nooit lukken. Probeer dus je dromen realistisch te houden en stapje voor stapje deze te voltooien. Want ook van de ene op de andere dag iets bereiken is absoluut niet realistisch. Het helpt soms om een planning te maken en hierin wat doelen op te schrijven. Of gewoon wat dingen die je voor het einde van de maand gedaan wil hebben. Bij mij helpt het altijd heel erg als ik mijn leven op orde heb. Want ook als ik de rest van mijn leven op orde heb, kan ik meer werken aan mijn doelen en bereik ik deze sneller. Maar wat ik al zei; wat voor de een werkt, werkt niet altijd voor de ander. Kijk dus zelf ook wat jij het beste vindt werken.

Geniet

Mijn laatste tip is om te blijven genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Als je te erg gefocust bent op je doelen en dromen, leef je niet meer in het nu. Je denkt alleen maar aan wat je wil bereiken en hebt misschien niet door dat om je heen heel veel leuke dingen gebeuren. Ook is het belangrijk om niet te veel in te zitten over dingen die misgaan. Zeker wat betreft je doelen en dromen kan het lastig zijn om dit los te laten. Maar zie het zo; als je er te lang in blijft hangen, bereik je deze doelen nooit.

About

No Comments

Leave a Comment