Van chocoladeletters tot chocolade-eieren!

Je hoort veel mensen erover klagen dat de chocoladeletters en pepernoten al zo vroeg in de schappen liggen. Mensen herkennen misschien dan toch een beetje dat er vooral veel marketing aan te pas komt. Misschien vragen zij zich af of ze in de val worden gelokt of iets dergelijks. Zelf heb ik het liefste dat deze producten het hele jaar door verkocht worden, want het is gewoon erg lekker om verschillende producten van chocola elke maand van het jaar te kunnen kopen. Zelf zit ik alweer te wachten tot het oktober wordt en ik weer mijn initialen van chocola kan verorberen. Gelukkig hebben wij in Nederland verschillende vieringen waarbij het gebruikelijk is om producten van chocola te kopen. Zo heb je Valentijnsdag, Pasen, Sinterklaas en Kerst. Helaas voor mij zit er wel een flink gat tussen Pasen en Sinterklaas, dus ik moet soms iets langer wachten om mijn gewoonte te voeden.

Waarom chocola?

Je vraagt je misschien al snel af waarom er nou zo "traditioneel" chocola wordt gegeten bij deze feestdagen. Voor Valentijnsdag valt nog iets te zeggen aangezien chocola al lange tijd, terecht, als afrodisiac wordt gezien. Bij het eten van chocola worden enkele stoffen in het brein aangemaakt die dezelfde gemoedstoestand als verliefdheid opwekken. Overigens is dit ook bij doperwten het geval, al zijn die een stuk minder lekker als snack. Zodoende is het niet zo gek dat jij jouw geliefde waarschijnlijk iets van chocola gaat geven. Maar hoe is deze traditie dan bij andere feestdagen ontstaan? Het is voornamelijk een strategie van chocoladeproducenten geweest. Net als het gebruiken van diamanten voor verlovingsringen en trouwringen hebben ook de marketing specialisten van de chocoladewereld systematisch en nauwkeurig hun product doorgevoerd als traditie. Hierdoor weten deze bedrijven al honderden jaren lang dat zij verzekerd zijn van goede verkoop rond een bepaalde tijd van het jaar.

Word je dus voor de gek gehouden?

Dit is dus misschien ook het gevoel dat mensen proberen te uiten wanneer zij vaststellen dat het lijkt alsof de pepernoten en chocoladeletters elk jaar eerder in de schappen liggen. Stiekem hebben zij wel door dat deze traditie relatief kunstmatig is, en dat het aan hun wordt opgedrongen door de reclame en andere vormen van marketing. Maar uiteindelijk is het nog steeds jouw keuze of je weer paaschocolade in paasmandjes gebruikt als decoratie voor de feestdagen. Ook verplicht niemand jou om pepernoten te kopen. Maar uiteindelijk is het gewoon erg lekker, en heb je alleen jezelf ermee als je principieel niet meedoet aan deze traditie. Zelf zal ik ook zo snel mogelijk eer paaschocolade kopen hoor!

About

No Comments

Leave a Comment