Voor het eerst samenwonen

Voor vele koppels is de eerste grote stap in de relatie, voordat er aan trouwen of kinderen wordt gedacht, samenwonen. Het is een belangrijke stap voor de relatie, een spannende stap waar veel koppels met veel enthousiasme naar uitkijken maar ook een stap die een relatie kan testen. Wanneer je helemaal samenwoont en dus ook samen voor het huishouden en de inrichting van het nieuwe huis of appartement verantwoordelijk bent kunnen er obstakels en spanningen ontstaan in de relatie. In dit artikel hebben we het over hoe je deze obstakels kunt overwinnen en goed samen kan gaan wonen. We beginnen bij het inrichten van je gezamenlijke woning en daarnaast welke valkuilen je potentieel kunt tegenkomen.

Inrichting

Wanneer je voor het eerst gaat samen wonen zijn er vaak twee opties. De ene optie is dat één van de twee personen in de relatie bij de ander gaat wonen. De andere optie is dat je samen een geheel nieuwe woning intrekt. Veel koppels gaan bijvoorbeeld samen een eerste huis aanschaffen. Voor deze koppels is het natuurlijk een taak om samen dit nieuwe huis of appartement in te richten. Het kan hier voorkomen dat het koppel verschillende ideeën heeft over de inrichting. In dit geval is het belangrijk open te zijn voor elkaars ideeën en gezamenlijk compromissen te vinden.

Vaak is het een goed idee om samen een budget af te spreken en van elkaar de verlangens te begrijpen.  De één vindt het bijvoorbeeld mooi om grote maatspiegels van Glassby in de slaapkamer en badkamer te hebben. De ander gaat liever voor een standaard spiegel. Qua de slaapkamer is het ook belangrijk om een fijn bed te hebben met een goed matras waarop beiden kunnen slapen.

Huishoudelijke taken

Wanneer je gaat samenwonen moet je dus gezamenlijk het huishouden gaan runnen. Als je voor het eerst fulltime samenwoont en dus veel meer van elkaar ziet zul je ook meer elkaars gewoontes, goed en slecht, zien. Daarnaast heb je misschien verschillende ideeën over hoe vaak de afwas gedaan moet worden, hoe georganiseerd en schoon het huis moet zijn en wie voor welke taken verantwoordelijk is. Het is hierbij belangrijk dat je allebei je beste been vooruitzet en ook elkaar tegemoetkomt en probeert te begrijpen wat de ander wilt. Je kunt compromissen sluiten en afspraken maken over welke verantwoordelijkheden jullie allebei dragen. Samenwonen is natuurlijk een ontzettend belangrijke maar ook leuke stap in de relatie die een koppel dichter bij elkaar hoort te brengen

About

No Comments

Leave a Comment