Wat voor soorten DNA testen zijn er?

DNA staat voor desoxyribonucleïnezuur en fungeert als de drager van verschillende erfelijke eigenschappen van een bepaald persoon. DNA bestaat uit twee strengen van nucleotiden. In ons DNA zijn vier verschillende nucleotiden: A, T, G en C. Al onze erfelijke eigenschappen worden dus bepaald door een bepaalde combinatie van deze vier nucleotiden. In 1952 ontdekten Alfred Hershey en Martha Chase dat DNA de drager was van de verschillende erfelijke eigenschappen. Nadat dit duidelijk was zijn er steeds meer testen uitgevonden, waar door middel van DNA verschillende dingen kunnen worden getest. In deze blog zal ik dan ook bespreken wat voor soorten DNA testen er zijn en wat je eraan hebt.

Vaderschapstest

Een vaderschapstest, de naam zegt het al, is een test waarin wordt gekeken of een persoon de vader is van een bepaald kind. Dit kan nuttig zijn als een vrouw meerdere sekspartners heeft gehad in een bepaalde periode en zwanger raakt. Als ze niet met zekerheid kan zeggen wie de vader is, kan het handig zijn om dit te onderzoeken. Omdat de technieken van DNA testen steeds toegankelijker zijn geworden, kan je heel eenvoudig online een vaderschapstest bestellen. Je moet dan een keuze maken tussen een test voor je eigen gemoedstoestand of een DNA test die ook juridisch bindend is. Het verschil zit hem in de procedure van de twee testen. Als je de test enkel voor jezelf doet, kan je zelf het DNA afnemen en opsturen naar een lab. Bij een DNA test die juridisch bindend is, neemt je huisarts de test af.

Moederschapstest

Een moederschapstest is eigenlijk hetzelfde als een vaderschapstest, maar dan voor de moeder. Deze test wordt echter niet zo vaak gedaan omdat de vrouw natuurlijk het kind baart. Ook voor een moederschapstest wordt er onderscheid gemaakt tussen juridisch bindende testen en testen voor je eigen gemoedsrust.

Afkomst test

Je kunt ook door middel van je DNA testen waar je voorouders vandaan komen. Dit kan tot wel 1000 jaar terug in de tijd. Je kunt dan precies de route zien die je grootouders hebben afgelegd. Deze test kan heel eenvoudig worden uitgevoerd door online een DNA test te bestellen een uitstrijkje van je wangslijm op te sturen naar een DNA laboratorium. Je krijgt binnen drie weken de resultaten op je deurmat. Door een GPS origine test kunnen zelfs de dorpen waar je voorouders hebben geleefd worden vastgesteld. Deze test geeft je een unieke kijk in je DNA die tot voorkort nog niet mogelijk was.

About

No Comments

Leave a Comment